Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

       

Výkup vosku nyní pozastaven

200Kč/1kg

Srážka za vosk 3% až 10% dle množství nečistot

Výměna vosku za mezistěny.

Mezistěny Stražisko

Výměna 49Kč/1kg

Včelařské potřeby Havlíčkovi
také na facebooku

 

GOOGLE+

NajduZboží.cz

TOPlist TOPlist

 

Náš dopravce zboží

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“

 

Podporuje mojeID

ZBOŽÍ V AKCI

NOVINKY

arr3Život včelstva v kreslené forměarr3Spustili jsme blogJelikož stále přicházíte z dotazy ohledně chovu včel a prací kolem nich, jako je zpracování vosku,... arr3Platba kartou Při zvolení přepravy na "DOBÍRKU" přes společnost PPL, máte nově možnost platby kartou řidiči....

KONTAKTY

Jiří Havlíček
Chářovice 26
Týnec nad Sázavou 257 44
tel: +420 721 168 476
napište nám
+420 732 238 237

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

ANKETA

Jak hodnotíte tento rok z pohledu produkce medu?

Velmi dobrý Velmi dobrý 42% Dobrý Dobrý 18% Normální Normální 15% Špatný Špatný 25%

24. 11. 2019

Vyvařování souší

Vyvařování souší

Neustále dostávám dotazy jak vyvařovat souše? 

Způsobů je několik. Můžeme použít sluneční tavidla, vařáky na vosk, párové vyvíječe, či asi ten zcela nejjednodušší a nejdostupnější. Vyvaříme souše v hrnci na kamnech.

V první řadě musíme zvolit správný hrnec. Nejlepší je asi nerezový, ale ten každý nemáme. Sáhneme tedy po smaltovaném. Nějaký se doma vždycky najde. Může být i trošku odprýsknutý, ale né moc. Pokud by byl větší kus smaltu odprýsknut, mohl by vosk při vysokých teplotách reagovat s obnaženým kovem. Ten jej pak zbarvuje do tmava a velice špatně se zbarvení odstraňuje.

 Hrnec tedy máme. Nyní je potřeba souše vyřezat z rámků. Jakmile máme hotovo, zatopíme v kamínkách a do hrnce dáme vodu. Nejlépe dešťovou. Je měkká. Stačí tak čtvrtka objemu nádoby. Voští jež jsme vyřezali nyní začneme vkládat do hrnce a rozvaříme na kaši. 

Rozváření voští v hrnci na kamnech

Připravíme si nádobu do které budeme nalévat rozvařená voští. Postačí nám k tomu starý plastový kanystr (ne od benzínu,nafty, oleje apd.). Můžeme použít barel či kýbl od malířských barev, atp. Nádoba kterou požijeme by měla být mírně kónická nebo rovná. Po ztuhnutí vosku jej musíme z nádoby vyndat a díky kónickému tvaru se nám bude dobře vyklápět. K tomu si připravíme sáček na vosk. Ten nám zachytí největší množství velkých nečistot, drátky, košilky, larvičky zavíječe aj.

Sáček upevníme do nádoby a rozvařené voští s vodou přes něj přecedíme. Sáček zvedneme a necháme vykapat. Je dobré jej vymačkat, dosáhneme tím lepší výtěžnosti vosku. Pokud vlastníte lis na vosk udělejte toto pře lis. Jako alternativu je možné použít lis na ovoce. Nechte vosk v nádobě ztuhnout. Čím déle bude vosk tuhnout, tím lepší čistoty dosáhneme. Určitě nedávat na studená místa.

Po ztuhnutí vosku jej vyndáme z nádoby a ze spodní části co nejlépe očistíme od vyčeřených nečistot. Očištěný vosk bude ještě tmavší. Abychom dosáhly kvalitního čistého žlutého vosku je třeba jej ještě jednou rozvařit. Znovu je dobré použít měkkou dešťovou vodu a vosk rozvařit. 

Mezitím si připravíme nádobu do které budeme vosk znovu cedit. Tentokrát musí být nádoba pěkná čistá. Osvědčila se mi nádoba na med. K cezení použijeme uhelonové síto.

Přecezený horký vosk přes uhelonové síto 

Rozvařený vosk jednoduše přelejem do připravené nádoby přes uhelonové síto (obr nahoře vlevo). Necháme ztuhnout a z nádoby vyklopíme (obr. nahoře vpravo). Po očištění spodní části máme krásný čistý žlutý vosk.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ